dimecres, 17 de desembre del 2008

Això és simplificar l' educació

La batalla de l'educació

Continuen els moviments al voltant del projecte de la llei d'educació de Catalunya, com la reunió que ha mantingut el president del PP de Barcelona, Antoni Bosch, favorable a l'escola privada, amb el secretari general d'Unió Democràtica, un partit d'ideologia democristiana, Josep Maria Pelegrí.
No s'ha d'oblidar que Convergència i el PSC estan intentant arribar a un acord, una eventualitat que és rebutjada pels socis dels socialistes al tripartit català, ICV i ERC, que tenen por que el projecte s'inclini finalment a favor dels interessos de l'escola privada.
Unió, el PP i Convergència veuen l'actitud pactista del PSC com una possibilitat de defensar els interessos de l'escola privada, bàsicament controlada per les grans patronals religioses. A l'altre costat, ICV i ERC intenten que el PSC defensi amb fermesa els principis en què es fonamenta l'escola pública. De fet, la qüestió que s'està debatent és qui controla les escoles amb subvenció pública, és a dir, l'escola concertada. CiU i el PP pretenen que l'escola concertada quedi fora del control públic, mentre ERC, ICV i -se suposa- el PSC intenten que qualsevol centre d'ensenyament que rebi diners públics sigui controlat per l'administració, quedant fora d'aquest control només els centres sense diners públics.
Aquest és el debat fonamental, que de vegades queda amagat per discussions sobre principis, textos i termes legals. És a dir, el que es discuteix és si centres d'ensenyament subvencionats per l'administració pública poden quedar fora del control de l'administració pública, sota el que està, sens dubte, la xarxa de centres públics. Òbviament, la decisió està a les mans del PSC. És una decisió molt important, perquè en aquest afer es mouen molts diners, molt poder, molta influència i, sobretot, una cosa tan important per al futur com el control sobre amplis sectors educatius a Catalunya. El Govern tripartit no ha d'oblidar en aquest assumpte un principi fonamental, que consisteix en que el destí i l'ús dels diners públics ha de ser controlat per l'administració pública. Si l'escola privada vol diners públics, és a dir, es converteixen en escola concertada, ha de sotmetre's al control públic.En aquest plantejament, només el funcionament de l'escola finançada exclusivament amb diners privats pot romandre fora del control de l'administració pública, excepte, sens dubte, respecte el compliment de la legalitat vigent.
Una cessió del PSC davant de CiU en aquest àmbit suposaria renunciar als principis fundacionals del Govern tripartit, i ERC i ICV quedarien, una vegada més, en fora de joc.
E-Noticies