dilluns, 3 de novembre del 2008

El butlletí de ‘Barcelona Diàleg Intercultural’ nº 20



Oficina de Premsa de l’Institut de Cultura de Barcelona.

Dijous, 30 d’octubre de 2008 Núm. 20

Activitats destacades del 31 d’octubre al 6 de novembre de 2008

Divendres, 31 d’octubre

Interacció 2008: Les polítiques per al Diàleg Intercultural a escala local :Quart i últim dia d’Interacció 08, unes jornades organitzades per l’Oficina d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona que reuneixen, cada dos anys, a especialistes en gestió cultural d’arreu del món. Aquest any, coincidint amb la celebració de l’Any Europeu del Diàleg Intercultural, les jornades han reflexionat sobre les experiències i polítiques que a escala local giren envers el diàleg intercultural. Les seves sessions han ofert una panoràmica, teòrica i pràctica, de les polítiques culturals que existeixen avui dia al voltant de la diversitat i l’ interculturalitat i han reflexionat sobre com afrontar els reptes de futur per afavorir un autèntic diàleg intercultural.

Lloc de celebració: Centre d’Estudis i Recursos Culturals (Montalegre, 7), fins el 31 d’octubre. Més informació: www.diba.cat/jornades/interaccio


‘Dia de Morts, compartint tradicions’ Programa d’activitats organitzat per vuit entitats catalanes (Museu Barbier-Mueller d’Art Precolombí, Museu Etnològic de Barcelona, Cementiris de Barcelona, Universitat de Barcelona, Casa Amèrica Catalunya, Llibreria Altaïr, Galeria Beaskoa i Consolat General de Mèxic) amb motiu de la celebració del Dia de Morts mexicà. Aquesta és una festivitat molt popular a Mèxic que se celebra a tot arreu amb música, balls, espelmes i ofrenes en memòria dels avantpassats. Entre les activitats destaquen l’exposició de l’Altar de Muertos de l’artista mexicano-catalana Beba Pecasins al Museu Barbier-Mueller d’Art Precolombí i de l’Altar de Muertos titulat ‘Mexic ara’ de la Casa Amèrica Catalunya; l’organització de tallers de Danzón i de Calacas al Museu Etnològic de Barcelona i una ruta nocturna pel Cementiri de Poblenou, que permetrà conèixer, a més de la nostra tradició, la de la festivitat mexicana del ‘Día de muertos’.

Lloc de celebració: Seu de les vuit entitats organitzadores: Museu Barbier-Mueller d’Art Precolombí (Montcada, 14), Museu Etnològic de Barcelona (Passeig de Santa Madrona, s/n), Cementiris de Barcelona (Avda. Icària, s/n), Galeria Besakoa (Montcada, 16), Universitat de Barcelona (Facultat de Geografia i Història. Montalegre, 6), Casa Amèrica Catalunya (Còrsega, 299) i Llibreria Altaïr (Gran Via de les Corts Catalanes, 616), del 31 d’octubre al 6 de novembre.

La immigració, ara i aquí Exposició impulsada per la Secretaria d’Immigració de la Generalitat de Catalunya i el Departament de Presidència que reflexiona sobre l’actualitat del fenomen de la immigració a Catalunya i planteja alguns reptes de present i de futur. Catalunya, igual que altres territoris, viu un procés de transformació social arran dels actuals fluxos migratoris i la globalització. La xifra de més d’un milió de persones arribades en poc més d’una dècada és una dada prou significativa d’aquesta realitat. La mostra ha estat comissariada pel politòleg i director de la Fundació Jaume Bofill, Jordi Sànchez, i es podrà veure fins a finals de juny de l’any vinent.

Lloc de celebració: Palau Robert. Centre d’Informació de Catalunya (Passeig de Gràcia, 107), fins a finals de juny de 2009.

Castanyada popular. Tradicions i festes de morts d’arreu del món. Coincidint amb la Festa de la Castanyada, la Xarxa de Persones, Entitats i Serveis de Poble Nou Apropem-nos ha organitzat una castanyada popular amb l’objectiu de donar a conèixer les tradicions i festes de morts que diferents cultures celebren arreu del món. Per aquest motiu s’ha convidat als veïns i veïnes a celebrar plegats aquesta festivitat amb l’objectiu de promoure la convivència entre tot els veïns, autòctons i nouvinguts, presents al barri.

Lloc de celebració: Plaça Can Felipa (Pallars, 277), a les 18.00 hores.

Dimarts, 4 de novembre

Simposi ‘Llegir per viatjar, viatjar per llegir’ Simposi organitzat per Biblioteques de Barcelona i dirigit per l’agent literària Anna Soler- Pont que reunirà a Barcelona a personalitats de diversos orígens i cultures amb vocació viatgera i vinculades al món del llibre, entenent el viatge com una activitat universal que constitueix un instrument essencial de diàleg entre cultures. La inauguració del Simposi tindrà lloc el dimarts, 4 de novembre, a les 19.30, i, en una mateixa taula, reunirà a Clea Koff, antropòloga forense especialitzada en la identificació d’ossos de fosses comunes de genocidis, a Tom Hall, editor de les guies Lonely Planet i al periodista i viatger Xavier Moret, que reflexionaran sobre l’experiència de convertir el viatge en part de la vida quotidiana. L’objectiu del simposi és crear un espai de diàleg que destaqui els valors del viatge com una forma de coneixement personal, d’aproximació als altres i , sobretot, a les seves cultures. Entre els ponents convidats destaquen els periodistes Mariane Pearl, Bru Rovira, Ramon Lobo i Jennifer Cody Epstein; viatgers com Ana Briongos, Pep Bernades i Anna Tortajada i escriptors com Marc de Gouvenain, Jamal Mahjoub, Chris Stewart, Sidi Seck o Agnès Agboton, només per citar-ne alguns. Lloc de celebració: Biblioteca Jaume Fuster (plaça de Lesseps 20-22), del 4 al 6 de novembre.
Més informació: www.bcn.cat/bibjaumefuster


Exposició ‘A la ciutat xinesa. Mirades sobre les transformacions d’un Imperi’ Exposició organitzada pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i la Cité de l’Architecture et du Patrimoine, que situa els canvis de la Xina actual dins la continuïtat de la història i la cultura d’aquest país de l’orient llunyà. L’objectiu de la mostra és presentar la realitat de la ciutat xinesa d’ahir i avui en relació a l’urbanisme, l’arquitectura, el paisatge i les infraestructures. Com a activitat paral·lela a la mostra, s’ha organitzat també un cicle de debats sobre la Xina contemporània que començarà el 6 de novembre amb la conferència Entre l’eufòria i la desolació. Arquitectura i urbanisme a la Xina d’avui a càrrec de Fréderic Edelman, crític d’arquitectura de Le Monde i comissari de l’exposició. I continuarà el dijous, 13 de novembre, amb una conferència sobre l’evolució i la perspectives de l’economia xinesa a càrrec del professor d’economia del IESE, Afred Pastor.

Lloc de celebració: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (Montalegre, 5), del 4 de novembre de 2008 al 22 de febrer de 2009.

Dimecres, 5 de novembre

Sefardites, pont cultural entre Occident i Orient Trobada organitzada per l’Institut Europeu de La Mediterrània i la Casa Sefarad-Israel en el marc de l’Any Europeu del Diàleg Intercultural entre Europa i la Mediterrània. L’objectiu és oferir una visió actualitzada de la realitat cultural i econòmica dels sefardites a partir de l’expulsió de Sefarad fins al seu retorn a Espanya a principis del segle XX. El seminari consta de tres sessions i combinarà les conferències amb altres activitats de tipus artístic i gastronòmic. Com ara el concert que oferiran Eduardo Paniagua i el grup Klezmer-Sefardí el dimecres 5 de novembre, a l’Esglèsia de Sant Felip Neri. Aquestes jornades reuniran a destacades figures vinculades al món sefardita tant d’àmbit nacional com internacional. Destaca, per exemple, la conferència inaugural que impartirà Abraham B. Yehoshua, reconegut escriptor israelià d’origen sefardita, el proper dijous, 6 de novembre, a les 10.30 hores.
Lloc de celebració: Sessions: IEMed (Girona, 20) i concert: Esglèsia Sant Felip Neri (plaça Sant Felip Neri, 5). Del 5 al 7 de novembre. Entrada gratuïta, prèvia inscripció. Més informació: www.iemed.org/sefard


Exposició ‘Venezuela (s)’ Últims dies per veure l’exposició de la fotoperiodista catalana Lurdes R. Basolí sobre la Veneçuela actual. L’exposició està formada per un conjunt de 35 imatges, captades durant les seves estades a Veneçuela, els anys 2006 i 2007, que mostren les diferents ‘Veneçueles’ sociopolítiques del país, en creixent polarització des de la presa de possessió d’Hugo Chávez com a president de la República el 1998.

Lloc de celebració: Casa Amèrica Catalunya (Còrsega, 299, entresòl), fins el 7 de novembre.

Per qualsevol aclariment podeu posar-vos en contacte amb el Departament de Premsa de l’Institut de Cultura de Barcelona 93 316 10 45 / 93 316 10 69
premsaicub@bcn.ca