diumenge, 2 de novembre del 2008

Rigau: “Amb una política educativa ineficient és impossible que Catalunya assumeixi l’excel•lència que el Conseller predica”


Els nacionalistes alerten que el debat de la Llei d’Educació no pot tapar la mala gestió del Departament, la qual ha provocat que faltin més de la meitat de les 30.000 places de llars d’infants promeses pel 2008 o que en 5 anys s’hagi doblat el nombre de “barracons”, que superen els 1.000 a Catalunya

La diputada de CiU i portaveu en matèria d’Educació, Irene Rigau, i la diputada, Meritxell Ruiz, han ofert una roda de premsa per a valorar l’inici de curs escolar que, segons les diputades nacionalistes, està marcat pels incompliments del tripartit. Rigau ha citat tres grans incompliments que han provocat “la perplexitat i el desconcert de la comunitat educativa”. Es tracta de l’incompliment del Pla 2004-2008 per a la creació de 30.000 noves places de llars d’infants, l’incompliment de la promesa d’eliminació dels mòduls prefabricats, que han augmentat fins a passar la xifra dels 1.000 barracons a tota Catalunya i l’incompliment en el repartiment dels alumnes estrangers entre l’escola pública i la privada. Per Rigau, aquests incompliments del tripartit en Educació són fruït d’una mala política educativa i, “amb una política educativa ineficient és impossible que a Catalunya s’assumeixi l’excel·lència que tant necessita el país i el Conseller predica”. La diputada de CiU considera que “el debat de la nova Llei d’Educació no pot tapar la mal gestió del Departament” el qual, ha invertit més diners però ha obtingut pitjors resultats.

Tal com ha explicat Rigau, “la mala gestió del tripartit ha provocat que s’incompleixi la primera Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que es va aprovar a Catalunya”. Cal recordar que el Parlament de Catalunya va aprovar al 2004 aquesta ILP amb el mapa de llars d’infants segons el qual, al 2008 es construirien 30.000 noves places de 0 a 3 anys. Un cop complert aquest període, i segons dades del propi Departament d’Educació, “es comprova que un cop acabat el termini faltes més de la meitat de les places que es va prometre”. En efecte, hores d’ara “falten 16.673 places de llars d’infants per arribar a la xifra promesa pel Departament”.

En segon lloc, la diputada nacionalista ha alertat que aquest any 2008 a Catalunya es sobrepassarà la xifra dels 1.000 barracons. “Van fer una crítica ferotge dels mòduls prefabricats i des de que governa el tripartit s’han doblat com a conseqüència de la seva mala planificació. En lloc d’eliminar els barracons, el tripartit en 5 anys els ha doblat sobrepassant els 1.000” ha assenyalat Irene Rigau.

Finalment, el tercer gran incompliment del tripartit que es constat en aquest inici de curs és el repartiment dels alumnes estrangers entre la pública i la privada. La planificació del tripartit ha provocat que la distribució, percentualment, es mantingui constant entre pública i concertada. Per Rigau, “l’objectiu del repartiment, que és plausible, no es pot dur a terme per una decisió prèvia: el creixement demogràfic l’assumeix la pública”.

Existeixen altres indicadors negatius del sistema que preocupen als nacionalistes. Per exemple, a la ESO s’ha incrementat la diferència entre edat i nivell educatiu, és a dir, creix el nombre de repetidors. “Tenim a les aules nois amb interessos i experiències molt diferents però un mateix currículum” ha explicat Rigau per qui “difícilment podrem tenir al 2010 la idoneïtat de curs”. Per altra banda, també s’observa un important increment de la insatisfacció del professorat. I és que segons dades de l’Enquesta sobre satisfacció laboral del professorat de Catalunya, duta a terme per la Fundació Jaume Bofill, al 2007 el 51% del professorat afirmava trobar-se desconcertat.

Barcelona, 9 de setembre de 2008


Per a més informació:
93.304.66.64/93.304.66.65
premsaciu@parlament.cat