diumenge, 9 de novembre del 2008

El rector de l'UPC critica que si el Govern hagués volgut estructurar pitjor Bolonya no ho hagués aconseguit

BARCELONA, 6 Nov. (EUROPA PRESS) -

El rector de l'Universitat Poltècnica de Catalunya (UPC), Antoni Giró, va criticar avui que si el Govern hagués volgut dissenyar "pitjor" l'estructuració de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), "difícilment no ho hagués fet pitjor".

En l'Esmorzar Feedback, Giró va argumentar que primer ha adaptat els másters i després els graus "això és un daltabaix i ha creat un desencant general en el sistema".

Bolonya estableix tres nivells: el grau, el màster i el doctorat. El sistema actual de les enginyeries proposa tres anys d'universitat per a una atribució professional de tècnic, i cinc per a una atribució d'enginyer superior. La solució que vol el Ministeri d'Educació és fer graus de quatre anys, la qual cosa "complica" la solució.

"No ho aconseguirem", va manifestar el rector. Tanmateix, va avançar que els documents en els quals es proposa l'adaptació a l'EEES "estan a punt de sortir". La solució serà que els graus ofereixin una "formació inicial" sense atribucions professionals, i els másters --d'un any-- més el projecte de final de carrera dotarien a l'estudiant d'aquestes atribucions d'enginyer.

"Aquesta diferència no existeix a Europa", va assenyalar, i va concretar que "no existeix l'espai europeu dels col·legis professionals que tenen atribucions". "L'ideal seria que només hi hagués un col·legi professional", va dir Giró i va lamentar haver perdut quatre anys en negociacions. "No podem perdre més temps", va apressar.

La comissionada d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Blanc Palmellada, va advertir que Bolonya "sortirà molt bé en uns punts i no tan bé en d'altres". No hem de quedar-nos decebuts si en alguns punts és millorable, perquè serà així," va assegurar. En aquest sentit, AplaudimentPalmellada va reclamar que "cal posar-se d'acord en les estructures de grau i de màster".

El finançament universitari va ser un altre dels punts que la comissionada va citaresmentar quan va reivindicar que el mapa universitari català s'ha d'ajustar a les possibilitats econòmiques de Catalunya. "Hi ha d'haver més recursos per a la reconversió a Bolonya", va apuntar, opinió que va sostenir també Giró: "Estic preocupat perquè les universitats tindrem problemes de recursos, hem de pensar que fer un curs universitari a cost zero és una utopia".

Respecte al control de qualitat dels nous graus, Palmellada va avisar que "ha aconseguit presses", malgrat que hi ha hagut diàlegs amb l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) i l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari català (AQU).

La comissionada va llançar una crítica a què "tot es fa des de Madrid". "Com es porta un país dirigit des d'una altra part, es fa des d'un govern que no té cap universitat, perquè totes són competències de les comunitats autònomes, això una pedra que no deixa caminar", va etzibar. La comissionada va recomanar que Catalunya necessita "visió de proximitat".Directius del sector de l'ensenyament superior van apuntar les manques idiomàtiques dels universitaris en integrar-se a l'empresa i van reclamar a la comissionada que es graduïn amb el nivell Proficiency d'anglès.